Snídaňový burger

Burger ke snídani? Je to taková sranda, ale řekněte, proč ne? Pokud vás baví o víkendu snídat ve velkém stylu, po všech těch rychlých variacích na vločky a chleba s vajíčkem v týdnu, budete tohle jídlo milovat. Avokádo a vejce vám dají hodně energie do následujících hodin, hamburgerová houska a červená karamelizovaná cibule navodí pocit, že jste si dali vlastně spíš oběd. Cibuli si můžete připravit dopředu ve větší dávce a skladovat klidně týden ve sklenici v lednici. Určitě pro ni najdete v kuchyni další využití.
Na 2 porce:
- 2 briošky
- 3 vejce
- avokádo
- rajčata
- šalotka
- 3 červené cibule
- máslo
- oliváč
- limetka
- koriandr nebo hladkolistá petržel
- cukr, sůl, pepř
Brioška: použijte klidně kupovanou, nebo jako já, upečte domácí podle Koko, které můžete skladovat v mrazáku: http://www.menudomu.cz/domaci-houska-bulka-brioska-na-burg…/
Guacamole: rozmačkáme zralé avokádo, zakapeme šťávou z limety, přidáme na jemno nakrájené rajče a šalotku (můžeme dát i jarní, červenou,..), dochutíme solí a pepřem. Přidáme nasekaný koriandr nebo alespoň hladkolistou petržel.
Cibulová marmeláda: červenou cibuli pomalu smažíme na oleji a promícháváme. V momentě, kdy začne hnědnout, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme dostatečné množství soli, pepř a balzamiko. Celé provaříme několik minut, dokud nebudeme mít hutnou konzistenci připomínající marmeládu.
Omeleta: vejce rozmícháme s troškou vody, přidáme sůl a pepř a nalejeme na pánev s troškou rozpuštěného másla a kapkou oleje. Usmažíme vláčnou omletu.
Do opečené bulky jsem kromě guacamole, cibulové marmelády a omelety přidala na křupnutí ředkvičky a petrželku.