Indické kari

Indické kari

Dneska výlet do Indie! Tohle jídlo jsem původně vařila jako klasické Butter chicken – na másle, předem naložené v bílem jogurtu. Postupem času, asi díky své lenosti, jsem recept upravila do nynější podoby. Vařím ho ráda, když nemám moc času, ale mám chuť na jídlo s hutnou omáčkou plnou chutí. Doufám, že i vy se budete do Indie vracet tak často a rádi jako já.

Na 4 porce:

  • 600 g kuřecích nebo krůtích prsou
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 400 ml krájených rajčat v plechovce
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • červená kari pasta (já dávám asi 2 lžičky, přítel nerad moc pálivé)
  • 1 lžička koření garam masála
  • 1 lžička kari
  • 3 lžičky kurkumy
  • 1 limeta
  • rýže (basmati nebo jasmínová)
  • koriandr
  • olej
  • sůl

Na pánvi osmažíme osolené maso nakrájené na větší kostky. Když je maso zatažené a lehce zlatavé, dáme ho stranou. Ve stejné pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Po chvíli přidáme kari pastu, garam masálu, kari koření a kurkumu a lehce promícháme. Přendáme do většího hrnce, zalijeme plechovkou rajčat a kokosového mléka a tyčákem rozmixujeme úplně do hladka. Do omáčky vložíme usmažené maso a dáme na 20 minut povařit na mírný plamen.

Mezitím si uvaříme rýži, připravíme koriandr a limetku k podávání. Pokud jídlo uděláte pálivější, je super podávat k omáčce i vychlazený bílý jogurt. Na talíři se nebojte pořádně zakapat limetovou šťávou.

Malý tip: Recept vypsaný výše je ta nejvíc okleštěná a zjednodušená varianta, ale občas experimentuju s kořením a dalšími přísadami – někdy přidám sušený koriandr, listy kafrové limety, citrónovou trávu, trochu protlaku, chilli papričku… Je to taková indická svíčková – tisíc verzí a možností 🙂



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *