Indické kari

Dneska výlet do Indie! Tohle jídlo jsem původně vařila jako klasické Butter chicken – na másle, předem naložené v bílem jogurtu. Postupem času, asi díky své lenosti, jsem recept upravila do nynější podoby. Vařím ho ráda, když nemám moc času, ale mám chuť na jídlo s hutnou omáčkou plnou chutí. Doufám, že i vy se budete do Indie vracet tak často a rádi jako já.
Na 4 porce:
- 600 g kuřecích nebo krůtích prsou
- 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
- 400 ml krájených rajčat v plechovce
- 1 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- červená kari pasta (já dávám asi 2 lžičky, přítel nerad moc pálivé)
- 1 lžička koření garam masála
- 1 lžička kari
- 3 lžičky kurkumy
- 1 limeta
- rýže (basmati nebo jasmínová)
- koriandr
- olej
- sůl
Na pánvi osmažíme osolené maso nakrájené na větší kostky. Když je maso zatažené a lehce zlatavé, dáme ho stranou. Ve stejné pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Po chvíli přidáme kari pastu, garam masálu, kari koření a kurkumu a lehce promícháme. Přendáme do většího hrnce, zalijeme plechovkou rajčat a kokosového mléka a tyčákem rozmixujeme úplně do hladka. Do omáčky vložíme usmažené maso a dáme na 20 minut povařit na mírný plamen.
Mezitím si uvaříme rýži, připravíme koriandr a limetku k podávání. Pokud jídlo uděláte pálivější, je super podávat k omáčce i vychlazený bílý jogurt. Na talíři se nebojte pořádně zakapat limetovou šťávou.
Malý tip: Recept vypsaný výše je ta nejvíc okleštěná a zjednodušená varianta, ale občas experimentuju s kořením a dalšími přísadami – někdy přidám sušený koriandr, listy kafrové limety, citrónovou trávu, trochu protlaku, chilli papričku… Je to taková indická svíčková – tisíc verzí a možností 🙂