Pohanková kaše s jablky

Zdravá snídaně plná energie je nejlepším startem do nového dne. Na téhle je skvělé to, že ji můžete připravit den předem a bude chutnat za tepla i za studena. Pohanka bohužel není součástí běžného jídelníčku většiny z nás, přitom má spoustu benefitů – je to bezlepková plodina, lehká na trávení, má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů a rutinu, který je vhodný zejména pro starší jedince.
Já jsem pohankovou kaši připravila tentokrát s jablky, jelikož máme zásobu těch domácích. Klasickou kombinaci tvoří se skořicí, ořechy a sušeným ovocem.
Na 2 porce:
- 100 g pohanky
- 100 g jablečného pyré (skvělé má DM nebo Lidl Bio)
- 2 větší jablka
- sušené švestky
- mandle nebo jiné ořechy
- lžička másla
- med
- skořice
- kokos
- citrón
- špetka soli
Pohanku propláchneme v cedníku a v malém hrnci zalijeme 250 ml studené vody. Přidáme špetku soli, přivedeme k varu a po 5 minutách vaření vypneme sporák. Hrnec necháme přikrytý asi 20 minut, během kterých by pohanka měla vsáknout veškerou vodu.
Mezitím si nakrájíme jablka na kostičky, pár si jich necháme stranou. Na pánvi rozehřejeme trochu másla a jablíčka chvíli opékáme. Na závěr přidáme půl lžičky skořice, asi 50 g jablečného pyré a trochu šťávy z citrónu.
Do uvařené pohanky vmícháme zbytek jablečného pyré, trochu skořice, lžíci kokosu a podle chuti med.
Do hlubokého talíře servírujeme pohanku, vařená jablka, dozdobíme pokrájenými švestkami a mandlemi, přidáme kostičky syrového jablka a případně další med a kokos.