Srnčí kýta na červeném víně

Srnčí kýta na červeném víně

Malé přiznání na začátek… Poprvé jsem dělala zvěřinu. A myslím, že se za tohle jídlo nemusím stydět 🙂 Když mi na kuchyňské lince přistál kus srnčí kýty, napřed jsem upadla ve zděšení, ale pak jsem si řekla, že to nebude taková věda. A není. Srnčí jsem připravila téměř stejně, jako když vařím hovězí bourguignon – na kořenové zelenině a červeném víně. Víno jsem použila suché, ale myslím, že jakékoliv, co vám chutná ve skleničce, vám bude chutnat i v omáčce. Ta je po zelenině nasládlá, proto jsem ji na talíři doplnila kyselým rakytníkem. Když vše naložíte den dopředu, druhý den už jen pečete, pasírujete omáčku a jíte. Jako přílohu jsem zvolila domácí bramborové noky, které prostě milujeme.

Na 4 porce:

  • cca 800 g srnčí kýty
  • 2 mrkve
  • 2 pastináky
  • 1/4 menší bulvy celeru
  • 2 cibule
  • 1 lžíce protlaku
  • 3 dcl červeného vína
  • 1 l vývaru (já dala zeleninový)
  • tymián a hladkolistá petržel
  • olivový olej
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

Na noky:

  • 5 velkých brambor
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl

Den předem si očistíme maso, nakrájíme na kusy o velikosti steaku, osolíme, opepříme a na troše olivového oleje opečeme dozlatova ze všech stran. Na kostky nakrájenou mrkev, pastinák, celer a cibuli opečeme na pánvi po mase. Dáme si záležet, aby se zelenina opekla do hněda. Potom osolíme, opepříme, zasmahneme lžíci protlaku a podlijeme červeným vínem. To necháme pořádně odvařit, až nám na pánvi vznikne krásně hustý červený základ. Zeleninu smícháme s vývarem a vložíme společně s masem do hrnce s pokličkou. Pokud máte sítko na čaj, kuličky koření si dejte do něj, abyste je potom nemuseli hledat, a ponořte do omáčky. V lednici naložené maso počká klidně i dva dny.

Teď je ten nejlepší čas uvařit brambory ve slupce. Druhý den je budete mít vychladlé a připravené na další zpracování. Vyberte si takové, které jsou moučnější, ale popravdě se mi noky snad povedly vždycky, ať už byly brambory jakékoliv.

Druhý den přendáme celou směs s masem do pekáčku, zakryjeme alobalem a pečeme 2 hodiny na 200 °C. Když je maso na píchnutí měkké, vyjmeme ho a dáme stranou. Nezapomeneme vyndat také koření. Zeleninu s omáčkou rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme přes sítko.

Do velké mísy nastrouháme najemno vždy jednu oloupanou uvařenou bramboru, hromádku trochu osolíme a zasypeme trochou hladké mouky. Pak nastrouháme další brambor, osolíme, přidáme mouku a takto pokračujeme… Hrnek mouky je přibližná míra, po přidání 2 vajec a prohnětení směsi uvidíte, zda máte pěkné těsto, které půjde vyválet do válečků. Mně to ale vždy prostě vyjde.

Těsto rozdělíme na několik částí a na pomoučené ploše vyválíme několik dlouhých válečků, které následně naskládáme vedle sebe a nakrájíme na dílky. Velikost je úplně na vás. Nakrájené noky ještě trošku posypeme moukou a prohodíme, aby se nám neslepily, než doputují do hrnce.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme a vložíme noky. Jakmile vyplavou na hladinu, vodu slijeme.

Na talíř servírujeme omáčku, noky, (které můžeme ještě opéct), maso nakrájené na plátky a pár kuliček rakytníku.

*Tip: Noky si připravuji vždy ve velké dávce a dávám je do mrazáku. Tam vydrží dlouho a tisíckrát přijdou vhod. Jsou skvělé na rychlovku se špenátem, s kysaným zelím, rajčatovou omáčkou… Variací je spousta. Zrovna tak si připravuji i zeleninový vývar. Uvařím ho velký hrnec a v uzavíratelné nádobě mám až týden v lednici. Hodí se na podlévání, na rychlé polévky a složitější jídla.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *