Čokoládové sušenky

Ukažte mi někoho, kdo nemá rád čokoládové sušenky. Já je peču nejčastěji z pohankové mouky, takže jsou přirozeně bezlepkové. Mají křehkou strukturu, nádherně voní a dalo by se jich na posezení sníst mraky. Věřte mi, že když se do toho pustíte, tak máte za půl hodinky hotovo. Tak si běžte vyndat máslo z lednice, ať vám trochu změkne, a můžeme se do toho pustit.
- 125 g pohankové mouky
- 25 g kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 60 g změklého másla
- 40 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g hořké čokolády
- 2 vejce
Půl hodiny před pečením si odvažíme 60 g másla a necháme ho při pokojové teplotě změknout. Zároveň si rozpustíme 125 g čokolády ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme chladnout.
V míse šleháme máslo s cukrem, dokud se nám nespojí. Potom přidáme 2 vejce a opět prošleháme do kompaktní hmoty, do které přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Vše smícháme dohromady. Do druhé misky nasypeme mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a zbylých 75 g čokolády nakrájených na malé kousky. Suché ingredience promícháme a přisypeme do mísy s máslem, vejci a čokoládou. Vše krátce smícháme pomocí vařečky nebo šlehače. Vznikne nám husté těsto, ze kterého budeme dělat lžící kopečky na plech s pečícím papírem. Snažíme se dělat kopečky spíš do výšky, v troubě se krásně rozjedou do placiček. Pečeme na 180 °C po dobu 10 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.