Slaný koláč

Čekáte k večeři hosty? Nebo vás je doma jako psů? Slaný koláč je vděčná večeře, když se vás u stolu sejde víc. Bude vám chutnat na tisíc způsobů. Kombinaci ingrediencí, které použijete, si můžete přizpůsobit tomu, na co máte zrovna chuť, nebo tomu, co máte zrovna v lednici a v mrazáku. Já jsem připravila základní náplň s rajčaty, sýrem, cibulí a bazalkou, ale skvělý je koláč naslano se špenátem a houbami, s pórkem a slaninou, s hráškem a chřestem… No dalo by se pokračovat asi donekonečna. Pokud nemáte čas, instinkt velí použít listové těsto, ale pokud čas máte, udělejte těsto domácí. Klidně den předem.
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
- 150 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 2-3 lžíce ledové vody
- 250 g cherry rajčat
- 50 g parmezánu
- 1 červená cibule
- 2 velké hrsti lístků bazalky
- 400 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ve velké míse smícháme prosátou mouku s lžičkou soli a přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky. Prsty zapracujeme máslo do mouky, vznikne nám „písčitá“ drobenka. Snažíme se pracovat rychle a máslo rukama příliš nezahřát. Do drobenky přidáme vejce a 2 lžíce ledové vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice. Necháme alespoň půl hodinky odpočívat.
Teď máme čas na přípravu náplně. Rajčata nakrájíme na půlky, cibuli na klínky. V míse prošleháme vejce a přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, muškátový oříšek, pepř a trochu soli.
Těsto si na pomoučené ploše vyválíme na tenkou placku a přesuneme do máslem vymazané formy. Na pár místech propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a posypeme suchými luštěninami. Takto připravené těsto dáme péct na 180° C na 10 minut do trouby.
Po 10 minutách odstraníme z koláče zátěž a poklademe rajčaty, cibulí a bazalkou. Zalijeme smetanovou náplní se sýrem a navrch přidáme ještě pár rajčat, klínků cibule a lístků bazalky na ozdobu. Pečeme 30 – 40 minut, dokud nebudou okraje těsta zlaté. Náplň by neměla být přepečená do sucha, ale stále krásně šťavnatá.