Vánočka

Vánočka

Možná, že 25. prosince přicházím s křížkem po funuse a už máte všichni ten nej recept na vánočku, ale měla jsem toho v poslední době tolik, že jsem se k psaní vůbec nedostala. Třeba si i tak upečete rádi vánočku na nadcházející víkend podle nového receptu. Přeci jen, co může být v tomto období lepší snídaně, než vánočka namazaná máslem nebo marmeládou. Pro mě je kynuté těsto pořád trochu oříšek. Člověk neví, co udělal jinak a prostě se najednou nepovede, ale když to klapne, tak je to pocit vítězství.

Na 1 velkou vánočku:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce na pomazání
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce rumu
  • kůra z poloviny citrónu
  • plátky mandlí

Odměříme si do misek cukr, mouku a zahřáté mléko. Do mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a trochu teplého mléka, vše promícháme na kašičku a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Mezi tím si vyšleháme máslo s cukrem, poté přidáme žloutky. Ve velké míse nebo v nádobě robota smícháme všechny suché ingredience, nezapomeneme na sůl. Přidáme směs másla, cukru a žloutků, vlažné mléko, rum a citrónovou kůru. Těsto hněteme dokud se zcela nespojí, nelepí a je hladké. Dáme na hodinu kynout na teplé místo. Po hodině těsto znovu prohněteme a dáme kynout na další půlhodinu. Poté zapleteme vánočku (doporučuji návody na pletení od pana Cuketky), pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme na 175 °C jednu hodinu dozlatova.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *