Květákový krém a pečené brambory v houbovém prachu

Květákový krém a pečené brambory v houbovém prachu

Je podzim, takže polévky jsou teď pořádně v kurzu. Květáková mi vždycky přišla nudná, tak jsem se z ní snažila udělat něco, k čemu se budu ráda vracet. Myslím, že se to povedlo. Pokud máte doma sušené houby, tak věřte, že brambory upečené v rozmixovaných sušených houbách jsou poklad. A taky hodně másla. Jak říkal Zdeněk: „Kuchař, který počítá kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky.“ Takže nepočítáme a vaříme 🙂

Na 6 porcí:

  • 1 šalotka
  • bílá část z jednoho pórku
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 květák
  • 18 malých brambor (Grenaille)
  • velká hrst sušených hub
  • smetana 250 ml (minimálně 31%)
  • zeleninový vývar (světlý)
  • máslo
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn
  • hladkolistá petržel
  • kmín
  • pepř
  • sůl (já použila uzenou Maldonku)

Nejprve dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody asi na 10 minut. Do většího hrnce dáme silnější plátek másla (na tři prsty :D) a lžíci olivového oleje. Pokrájíme šalotku, řapíkatý celer a pórek na drobnější kousky a smažíme v hrnci do změknutí. Zelenina by neměla zhnědnout, jen zesklovatět. Poté přidáme květák rozdělený na růžičky (větší hrst růžiček si schováme na zdobení) a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a necháme vařit cca 20 minut do změknutí květáku.

Mezitím si připravíme prach ze sušených hub. Houby rozmixujeme společně s půl lžičkou kmínu a trochou soli. Uvařené brambory dáme do pekáčku, potřeme olivovým olejem a pořádně zasypeme mixem z hub. Lžičku hub si necháme stranou. Brambory pečeme do zlatova v troubě.

Na olivovém oleji opečeme malé růžičky květáku, který jsme si schovali. Jakmile začne květák zlátnout, přidáme trochu posekaného rozmarýnu a houbový prach. Pánev odstavíme a přidáme plátek másla a naposled promícháme.

Po uvaření květáku polévku rozmixujeme se smetanou do hladka, dochutíme lžičkou octa, solí a pepřem.

Na talíř dáme polévku, pečené brambory (nezapomeňte seškrábnout z pekáčku i houbový prach spojený s olivovým olejem, má intenzivní chuť), dozdobíme smaženými květákovými růžičkami a petrželí. Já jsem si navíc připravila i petrželový olej (stačí rozmixovat olej s petrželí, kapkou citrónové šťávy a solí a nechat překapat přes sítko).

Tak dobrou chuť a máslu zdar!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *