Kuře na paprice

Kuře na paprice

Nenávidím kuře na paprice. V dětství to bylo snad jedno z nejhnusnějších jídel. Minulý rok jsem koukala na Přemka, na Pavalu a na dalších x kuchařů, kteří mě pošťouchli, abych tomuhle jídlu dala šanci. A tak nějak jsem si recept předělala po svém. Trik je asi v tom, že jídlo nechutná jen jako obyčejná sušená paprika, ale má v sobě plnou chuť čerstvých paprik. Ať už tohle jídlo miluje nebo nesnášíte, pojďte to zkusit.

Na 4 porce:

  • 3 velká kuřecí stehna
  • 4 špičaté červené papriky nebo 3 normální
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 zralá rajčata
  • 2 lžíce protlaku
  • 800 ml vývaru (já použila zeleninový)
  • 150 ml smetany
  • rostlinný olej
  • ocet
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • cukr
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky – pokud budete chtít zahustit omajdu

Ve velkém hrnci osmahneme na oleji kuřecí stehna tak, aby se maso zatáhlo a kůže zezlátla. Stehna si dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli, česnek a papriky nakrájené na malé kousky. V momentě, kdy směs chytá barvu, přidáme protlak a zasmahneme. Přilejeme lžíci octa, zasypeme lehce cukrem a necháme chvíli smažit. Cukr zkaramelizuje a ocet se vyvaří. Nakonec necháme zasmahnout sladkou červenou papriku a pokud chcete, tak i uzenou. Přidáme bobkový list a osolíme. Směs zalijeme vývarem, přidáme nové koření a pepř (já dávám kuličky do kovového sítka na čaj) vše promícháme a vrátíme do hrnce kuřecí stehna. Necháme vařit na mírném ohni pod pokličkou asi hodinu.

Po hodince zkontrolujeme, jestli nám jde maso dobře od kosti. Pokud ano, stehna, bobkový list a koření vyndáme a omáčku rozmixujeme. Pak si dáme tu práci a všechno ještě přepasírujeme. Mezitím nám stehna trochu vychladla a my se můžeme vrhnout na obírání masa. Omáčku vrátíme zpět na plotnu a v hrnku si dobře promícháme lžíci mouky s trochou smetany a vody a celé to nalijeme do omáčky. Poté přidáme i zbytek smetany a kousky kuřecího masa. Omáčku dochucujeme solí a pepřem, případně trochou citrónové šťávy. Prohřejeme a jako highlight servírujeme s kolínky.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *