Kuře na paprice

Nenávidím kuře na paprice. V dětství to bylo snad jedno z nejhnusnějších jídel. Minulý rok jsem koukala na Přemka, na Pavalu a na dalších x kuchařů, kteří mě pošťouchli, abych tomuhle jídlu dala šanci. A tak nějak jsem si recept předělala po svém. Trik je asi v tom, že jídlo nechutná jen jako obyčejná sušená paprika, ale má v sobě plnou chuť čerstvých paprik. Ať už tohle jídlo miluje nebo nesnášíte, pojďte to zkusit.
Na 4 porce:
- 3 velká kuřecí stehna
- 4 špičaté červené papriky nebo 3 normální
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 zralá rajčata
- 2 lžíce protlaku
- 800 ml vývaru (já použila zeleninový)
- 150 ml smetany
- rostlinný olej
- ocet
- 1 lžíce červené sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- cukr
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky – pokud budete chtít zahustit omajdu
Ve velkém hrnci osmahneme na oleji kuřecí stehna tak, aby se maso zatáhlo a kůže zezlátla. Stehna si dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli, česnek a papriky nakrájené na malé kousky. V momentě, kdy směs chytá barvu, přidáme protlak a zasmahneme. Přilejeme lžíci octa, zasypeme lehce cukrem a necháme chvíli smažit. Cukr zkaramelizuje a ocet se vyvaří. Nakonec necháme zasmahnout sladkou červenou papriku a pokud chcete, tak i uzenou. Přidáme bobkový list a osolíme. Směs zalijeme vývarem, přidáme nové koření a pepř (já dávám kuličky do kovového sítka na čaj) vše promícháme a vrátíme do hrnce kuřecí stehna. Necháme vařit na mírném ohni pod pokličkou asi hodinu.
Po hodince zkontrolujeme, jestli nám jde maso dobře od kosti. Pokud ano, stehna, bobkový list a koření vyndáme a omáčku rozmixujeme. Pak si dáme tu práci a všechno ještě přepasírujeme. Mezitím nám stehna trochu vychladla a my se můžeme vrhnout na obírání masa. Omáčku vrátíme zpět na plotnu a v hrnku si dobře promícháme lžíci mouky s trochou smetany a vody a celé to nalijeme do omáčky. Poté přidáme i zbytek smetany a kousky kuřecího masa. Omáčku dochucujeme solí a pepřem, případně trochou citrónové šťávy. Prohřejeme a jako highlight servírujeme s kolínky.