Asijské mleté hovězí s nakládanou zeleninou

Asijské mleté hovězí s nakládanou zeleninou

Milujeme Asii. Ráda chodím na asijská jídla do bister, ráda je i vařím. Proto jsem si časem vytunila recept na mleté hovězí maso, které je raz dva hotové. Maso si vyberte kvalitní, přeci jen nestráví na pánvi moc času, takže se kvalita podepíše na konzistenci. Hovězí je v tomhle případě ochucené sladko – slaně, takže se perfektně hodí k nakyslé zelenině. S tou můžete experimentovat. Základem je pro mě vždy mrkev, ředkev a jarní cibule, ráda pak podle možností přidávám okurku, ředkvičky nebo i papriku. Když si naložíte zeleniny více, určitě jí spotřebujete i další den klidně jen samotnou ke svačině.

Na 2 porce:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • chilli paprička
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • pepř a sůl
  • 2 mrkve
  • 2 kulaté bílé ředkve (potočnice) nebo kus dlouhé bílé ředkve
  • 1 jarní cibule
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička
  • černý sezam
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 2 dcl vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • ledový salát nebo salátová baby srdíčka
  • tenké rýžové nudle

Nejprve si připravíme nálev na zeleninu. Ve větší míse smícháme rozmačkaný stroužek česneku, trochu chilli papričky, ocet, cukr a sůl – vše zalijeme vroucí vodou. Do nálevu přidáme mrkev (já jí naškrábu na plátky škrabkou na brambory) a na minihranolky nakrájenou ředkev, případně i další zeleninu. Vše promícháme a dáme do lednice.

Na pořádně roztopené pánvi začneme smažit mleté maso. Moc ho ze začátku nemícháme, aby nepustilo vodu. Když se maso zatáhne a začne zlátnout, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek, poté zázvor a chilli. V momentě, kdy je cibule pěkně osmažená, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Nakonec přidáme rybí omáčku, pepř a po ochutnání můžeme dosolit, případně i dosladit.

Konečně můžeme servírovat. Na list salátu dáme uvařené rýžové nudle, maso a nakládanou zeleninu. Na závěr posypeme jarní cibulkou, pro milovníky pálivého přidáme chilli papričku.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *