Dýňová polévka s kurkumou a zázvorem

Dýňová polévka s kurkumou a zázvorem

Receptů na dýňovku je asi tak miliarda, takže jsem váhala, jestli ji sem vůbec dát. I já ji dělám na x způsobů – někdy je to klasika jen na cibulce a se smetanou, někdy dám citrónovou trávu a kokosové mléko, ale sem jsem se rozhodla dát tu s kurkumou a zázvorem. Kurkuma a zázvor jsou zdravé suroviny a snad většina z nás je má pořád v kuchyni, hlavně teď v podzimním a zimním období. Já jsem polévku dělala se zeleninovým vývarem, který jí více dochutí, ale i když použijete vodu, tak jí to nijak zvlášť neubere. Právě koření jí dodá pořádný kopanec chuti.

Na 4 porce:

  • 1 dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm kousek zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • zeleninový vývar nebo voda
  • koriandr (petrželka, bazalka)
  • rostlinný olej
  • citrón
  • pepř
  • sůl

Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na větší kostky. Ve velkém hrnci necháme na troše oleje zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme najemno nasekaný zázvor a česnek a chvilinku zasmahneme. Přidáme dýni, kurkumu, sůl a pepř a zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby byla dýně těsně pod hladinou nebo trochu vykukovala. Tak má podle mě vždycky ideální hustotu po rozmixování. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Po uvaření vše dokonale rozmixujeme a dochutíme citrónem, případně solí a pepřem.

Pokud máte rádi pálivé, skvělá je omáčka Sriracha. Na dochucení můžete přidat bylinky a trochu oliváče.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *