Francouzské toasty z domácího chleba
Francouzské toasty jsou vděčná snídaně, která vám vykouzlí úsměv na rtech. Ta vůně přepuštěného másla, skořice a ovoce je prostě nej. Skvěle budou chutnat z kupovaného toastového chleba, pokud ale rádi pečete, udělejte si čas a upečte si chléb domácí. Myslím, že je to celkem hračka i pro pekařské začátečníky. Na francouzské toasty se hodí jakékoliv ovoce, které máte zrovna doma – já je mám ráda se skořicí a opečenými jablky, s banánem a čokoládou… Ale dneska jsem zkusila kombinaci hrušek, borůvek a pistácií. Už se vám sbíhají sliny?
Toastový chléb:
- 500 g hladké mouky
- 50 g másla
- 1/2 droždí
- 2 lžičky cukru
- 300 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 vejce na potření
Droždí rozdrobíme do malé mističky, přidáme lžičku cukru, trochu teplé vody a utřeme. Necháme 10 minut odstát. Do velké mísy nasypeme mouku a na kostičky nakrájené změklé máslo. Prsty propracujeme, dokud nebude mít mouka strukturu písku. Poté přidáme droždí, vlažnou vodu, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto. Jde to celkem snadno, malinko se lepí, takže můžeme po troškách podsypávat moukou. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 1 hodinu.
Formu na chlebíček poctivě vymažeme máslem. Poté si těsto vyklopíme na vál, krátce propracujeme a rozdělíme napůl. Každou polovinu rozpracujeme prsty na obdélník o délce formy, srolujeme a vložíme vedle sebe do formy. Takto necháme kynout další půl hodiny. Troubu si rozpálíme na 230 °C, toastový chléb pomažeme vajíčkem a dáme péct. Po 15 minutách stáhneme troubu na 200 °C a pečeme dalších 20 – 30 minut. Záleží na vaší troubě, ale chléb by měl být zlatavý a na poklepání dutý.
Na 2 porce francouzských toastů:
- 6 plátků toastového chleba
- 2 vejce
- 1 dcl mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce ghí nebo máslo a trochu oleje na opékání
- med
- hruška
- borůvky
- citrónová šťáva
- ořechy
Borůvky zahřejeme na pánvičce a ochutíme troškou vanilkové cukru a citrónové šťávy. Hrušku nakrájíme na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. V hlubokém talíři prošleháme vejce s trochou mléka, vanilkovým cukrem a skořicí a postupně namáčíme plátky chleba. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plamenu opečeme toasty dozlatova. Na talíři dozdobíme ovocem, medem a ořechy.