Koprovka s bramborem a vejcem
Uff, konečně jsem si sedla a píšu nový recept. Po takové dlouhé pauze 🙁 Ale je období kopru, takže tuhle vege koprovku sem prostě musím dát. Jak jste na tom s koprem vy? Milujete nebo nesnášíte? Nic mezi podle mě není. Koprovku dělám nejčastěji bez masa, ze sójové smetany, ta klasická je pro mě jak beton do žaludku. Včera jsem do ní přidala houby, takže je to spíš vlastně asi hustší kulajda 😀 Ale je to v podstatě jedno, hlavní je, jak je to dobrý…
Na 4 porce:
- 3 lžíce másla nebo ghí
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 500 ml sójové smetany Alpro
- 3 ks bobkového listu
- 8 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- ocet (já používá místo kvasného tento)
- dva svazky kopru
- krupicový cukr
- sůl
- nové brambory
- vejce
- zahradní žampiony
- olivový olej
Rozehřejeme si na plotýnce hrnec s máslem, poprášíme moukou a mícháním vytvoříme hladkou světlou jíšku, kterou po chvíli zalijeme trochou vody a promícháme tak, aby se vše spojilo. Přilijeme další vodu, asi 3 deci, přidáme oškrábanou a rozkrojenou mrkev a petržel, jednu omytou, ale neoloupanou cibuli rozkrojenou napůl, koření a velké tuhé stonky kopru. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi půl hodiny.
Dáme vařit vydrhnuté nové brambory i se slupkou. Na pekáček si připravíme asi 8 ks zahradních žampionů (já měla menší) nakrájených na osminky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme péct do trouby na 200 °C po dobu vaření brambor. Jeden žampion si necháme na ozdobu.
Dáme vařit vejce. Můžete udělat zastřená nebo na hniličku (cca 4 minuty). Vývar přecedíme a vrátíme na plotnu. Přidáme sójovou smetanu, trošku cukru a dvě lžíce octa. (Pokud máte klasický ocet, je dobré ho před přidáváním do omáčky svařit.) Omáčku dochucujeme octem, cukrem a solí, dokud to není ono. Já mám raději kyselejší, takže na toto množství dám tak 4 lžíce rýžového octa a lžičku cukru. Nakonec do omáčky přidáme pokrájený kopr.
Na talíř nalijeme omáčku, pěkně umístíme uvařené brambory (já je omatlala troškou ghí), přidáme pečené houby, rozpůlené vajíčko a celý talíř dozdobíme na tenoučko nakrájeným syrovým žampionem a snítkou kopru. Třešničkou je maldonská sůl a trochu čerstvě mletého pepře.
Tak hurá do kuchyně!