Květákový krém a pečené brambory v houbovém prachu

Je podzim, takže polévky jsou teď pořádně v kurzu. Květáková mi vždycky přišla nudná, tak jsem se z ní snažila udělat něco, k čemu se budu ráda vracet. Myslím, že se to povedlo. Pokud máte doma sušené houby, tak věřte, že brambory upečené v rozmixovaných sušených houbách jsou poklad. A taky hodně másla. Jak říkal Zdeněk: „Kuchař, který počítá kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky.“ Takže nepočítáme a vaříme 🙂
Na 6 porcí:
- 1 šalotka
- bílá část z jednoho pórku
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 květák
- 18 malých brambor (Grenaille)
- velká hrst sušených hub
- smetana 250 ml (minimálně 31%)
- zeleninový vývar (světlý)
- máslo
- olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- hladkolistá petržel
- kmín
- pepř
- sůl (já použila uzenou Maldonku)
Nejprve dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody asi na 10 minut. Do většího hrnce dáme silnější plátek másla (na tři prsty :D) a lžíci olivového oleje. Pokrájíme šalotku, řapíkatý celer a pórek na drobnější kousky a smažíme v hrnci do změknutí. Zelenina by neměla zhnědnout, jen zesklovatět. Poté přidáme květák rozdělený na růžičky (větší hrst růžiček si schováme na zdobení) a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a necháme vařit cca 20 minut do změknutí květáku.
Mezitím si připravíme prach ze sušených hub. Houby rozmixujeme společně s půl lžičkou kmínu a trochou soli. Uvařené brambory dáme do pekáčku, potřeme olivovým olejem a pořádně zasypeme mixem z hub. Lžičku hub si necháme stranou. Brambory pečeme do zlatova v troubě.
Na olivovém oleji opečeme malé růžičky květáku, který jsme si schovali. Jakmile začne květák zlátnout, přidáme trochu posekaného rozmarýnu a houbový prach. Pánev odstavíme a přidáme plátek másla a naposled promícháme.
Po uvaření květáku polévku rozmixujeme se smetanou do hladka, dochutíme lžičkou octa, solí a pepřem.
Na talíř dáme polévku, pečené brambory (nezapomeňte seškrábnout z pekáčku i houbový prach spojený s olivovým olejem, má intenzivní chuť), dozdobíme smaženými květákovými růžičkami a petrželí. Já jsem si navíc připravila i petrželový olej (stačí rozmixovat olej s petrželí, kapkou citrónové šťávy a solí a nechat překapat přes sítko).
Tak dobrou chuť a máslu zdar!