Mrkvový dort

Mrkvový dort je asi můj neoblíbenější vůbec. Tedy alespoň z těch, které umím upéct. Pečení mi moc nejde, ale korpus na mrkváč se mi povede vždycky. Recept jsem našla kdysi někde na internetu a pak jsem ho předělávala, ubírala, přidávala, až vzniklo těsto, které je po upečení dokonale vláčné a voňavé po koření. Krém dělám různými způsoby, ale nikdy nepoužívám máslo, ani pomazánkové, to prostě nemám na dortech ráda. Vždycky použiji jako základ tvaroh. Skvělá je kombinace tvarohu z papíru s tvarohem z vaničky, protože zajistí konzistenci, do které není potřeba přidávat želatinu. A také mám ráda tu přirozenou kyselost tvarohu, která se sladkostí korpusu vytvoří harmonický celek. Nebojte se a vyzkoušejte různé varianty krému z mascarpone, šlehačky nebo ricotty. Záleží také na tom, jestli chcete dort „tlustý na tři prsty“ nebo raději odlehčenější variantu 🙂
Na dortovou formu o průměru 21 cm budeme potřebovat:
- 175 g hladké mouky
- 120 g strouhaných vlašských ořechů
- 250 g mrkve nastrouhané najemno
- 150 g oleje
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1/2 sáčku jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka soli
Na krém:
- 1 tvaroh balený v papíru
- 1 vanička tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce moučkového cukru
- kůra z půlky citrónu
- Und! MuskatNuss neboli muškátový oříšek 🙂
Ořechy v karamelu na ozdobu:
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce cukru krupice
Ve velké míse smícháme vejce, olej, cukr, vanilkový cukr, jogurt, najemno nastrouhanou mrkev a ořechy. Já ořechy rozemelu v mixéru, ale ne úplně najemno, zajistí to hezkou strukturu dortu.
Ve druhé míse smícháme suché suroviny, aby kypřící prášek nepřišel všechen najednou do kontaktu s mokrými surovinami. Poté vše spojíme dohromady v hladké těsto. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 140 °C na 1 hodinu a 15 minut. Po hodině pečení začínáme pomalu špejlí kontrolovat, zda je těsto upečené. V momentě, kdy po zapíchnutí do dortu vyndáme špejli suchou a bez drobečků, máme upečeno. Necháme chladnout.
Na krém vyšleháme šlehačku s cukrem a poté přimícháme tvaroh. Ochutíme citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.
V malém hrnci rozpouštíme máslo s cukrem, dokud nedocílíme karamelové barvy. Poté vmícháme vlašské ořechy. Přebytečné máslo odsajeme ubrouskem a po vystydnutí rozemeleme ořechy v karamelu v mixéru.
V momentě, kdy má korpus téměř pokojovou teplotu, ho můžeme proříznout a začít vrstvit krém a zdobit karamelovým ořechovým prachem.