Slaný koláč

Slaný koláč

Čekáte k večeři hosty? Nebo vás je doma jako psů? Slaný koláč je vděčná večeře, když se vás u stolu sejde víc. Bude vám chutnat na tisíc způsobů. Kombinaci ingrediencí, které použijete, si můžete přizpůsobit tomu, na co máte zrovna chuť, nebo tomu, co máte zrovna v lednici a v mrazáku. Já jsem připravila základní náplň s rajčaty, sýrem, cibulí a bazalkou, ale skvělý je koláč naslano se špenátem a houbami, s pórkem a slaninou, s hráškem a chřestem… No dalo by se pokračovat asi donekonečna. Pokud nemáte čas, instinkt velí použít listové těsto, ale pokud čas máte, udělejte těsto domácí. Klidně den předem.

Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 300 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
  • 150 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 2-3 lžíce ledové vody
  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g parmezánu
  • 1 červená cibule
  • 2 velké hrsti lístků bazalky
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Ve velké míse smícháme prosátou mouku s lžičkou soli a přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky. Prsty zapracujeme máslo do mouky, vznikne nám „písčitá“ drobenka. Snažíme se pracovat rychle a máslo rukama příliš nezahřát. Do drobenky přidáme vejce a 2 lžíce ledové vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice. Necháme alespoň půl hodinky odpočívat.

Teď máme čas na přípravu náplně. Rajčata nakrájíme na půlky, cibuli na klínky. V míse prošleháme vejce a přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, muškátový oříšek, pepř a trochu soli.

Těsto si na pomoučené ploše vyválíme na tenkou placku a přesuneme do máslem vymazané formy. Na pár místech propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a posypeme suchými luštěninami. Takto připravené těsto dáme péct na 180° C na 10 minut do trouby.

Po 10 minutách odstraníme z koláče zátěž a poklademe rajčaty, cibulí a bazalkou. Zalijeme smetanovou náplní se sýrem a navrch přidáme ještě pár rajčat, klínků cibule a lístků bazalky na ozdobu. Pečeme 30 – 40 minut, dokud nebudou okraje těsta zlaté. Náplň by neměla být přepečená do sucha, ale stále krásně šťavnatá.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *