Těstoviny s „ratatouille“

Báječná a hřejivá pečená zelenina, která potěší nejen v zimě, ale i chladnějších letních dnech. Tuhle červenou parádu plnou chuti si můžete dát klidně samotnou, s pečivem, k masu… Je tolik variant. Nebojte se řádit s pořádnou dávkou bylinek, které dokážou doladit každé jídlo.
Na 4 porce:
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 400 g rajčat v plechovce
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- tymián
- rozmarýn
- bazalka
- balsamico
- olivový olej
- sůl
- pepř
- těstoviny
Nejprve si připravte pečenou zeleninu: na kousky nakrájený a vypocený lilek*, cuketu a papriku zakápneme oliváčem, přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, sůl a pepř a pečeme na 180°C tak dlouho, dokud nebude paprika změklá, ale pořád v pevném stavu.
Poté založíme v hrnci na rajčatovou omáčku: na oliváči osmažíme červenou cibuli s troškou cukru, potom přidáme česnek, tymián a rozmarýn, balsamico (já mám bílé, je boží), sůl, pepř a zalijeme plechovkou krájených rajčat a asi 2 deci vody. Alespoň půl hoďky povaříme. Myslete ale na to, že stará Italka má omáčku na plotně půl dne 🙂
Nakonec pečenou zeleninu přimícháme do omáčky. Servírujeme s těstovinami, s pěknou dávkou bazalky, případně i petrželky, zákápnuté oliváčem.
* Pokud jste lilek nikdy nepřipravovali, věřte, že nejlepší bude, pokud ho nakrájíte, řádně osolíte a necháte vypotit. Po nějakých 20-ti minutách stačí kapky vody z lilku vysušit utěrkou a dále s ním pracovat.